fredag 15 juli 2011

Vanilj och sockerbullar!

Till det här receptet behöver du:

Deg:

50 g jäst
150 g smör
2 ½ dl mjölk
2 ½ dl vatten
2 st ägg
1 ½ dl socker
1 msk kardemumma, Grovstött
½ tsk salt
13 dl vetemjöl

Fyllning:

150 g mandelmassa
100 g smör
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

50 g smör
1 ½ dl strösocker



Gör så här:
Smula ner jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten värm upp till 37 grader (fingervarmt). Häll i lite av vätskan över jästen och rör tills den löst upp sig tillsätt sedam resten av vätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan all vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och tills den släpper från kanterna. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Blanda i hop fyllningen . ta upp degen och kavla ut den på mjölat bord/arbetsbänk till en ruta. Bred på fyllningen och rulla ihop degen till en rulle. Skär lagom breda bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper täck över och låt dem jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla och garnera grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. 


Tips: Man kan garnera bullarna innan man ska äta dom istället och pensla med vispat ägg.
Man kan göra vanlig kanel fyllning också och pensla med vispat ägg och ta på pärlsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar